laurdag 19. februar 2011

Hårreisende

At det skal være en viss informasjonsstrøm er jo en selvfølge, at verden skal vite hva som foregår, men trenger vi virkelig å bli matet med snuff som dette?

I min spede barndom, som var ca 15-20 år siden, var sånt som dette fullstendig utenkelig å vise på tv - det var ikke så mange nettaviser å vise sånt på den gangen, så den eneste kanalen å vise videoer på var jo tv. Jeg kan for øvrig også vagt erindre at de gangene det var "sterke bilder", feks vold på åpen gate (der ingen ble skutt eller drept), ble vi advart mot sterke bilder. Så vold var sterke scener den gang, mens det nå er skytinger og drap.

Grensen for hva som er "sterke bilder" ser ut til å ha blitt flyttet ganske langt, og jeg synes ærlig talt det er ansvarsløst av VG å legge ut sånt som det der når de VET at unger sitter og klikker seg rundt forbi på nettet. For all del, foreldrene har hovedansvaret her, men nå er det jo strengt tatt ikke sunt for voksne å sitte å se på sånt som det der heller, vil jeg kanskje tro? Kall meg gjerne myk/feig/hva annet som måtte passe, men har vi ikke bedre ting å ta oss til enn å sitte å se på at folk blir skutt ned på åpen gate? Og det har ingen ting å gjøre med at man ikke bryr seg om de det gjelder. Vi trengte jo heller ikke å se en video av at flyet til Gustav Granholm og William Blochgikk falt ned for å forstå hvor tragisk den ulykken var?

Jeg har for øvrig ikke sett klippet med skytingen, jeg leste bare beskrivelsen, av den enkle grunn at jeg ikke vil fylle meg med sånt som det der. Valget er strengt tatt mitt, og andre må nesten gjøre som de føler for, men hvorfor har folk en sånn morbid trang til å se groteske situasjoner og handlinger? De som ser på det her er sikkert de samme som synes at Saw-serien er god underholdning. For the record: Man er på ingen måte tøff fordi om man "tør" å se på en skyting - jeg tror ærlig talt at huet vårt tar skade av det.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er slett ikke om "sadister" med en "morbid" trang til å se groteske situasjoner. Dette er en menneske sak! Folk blir drept i kaldt blod, og dette må frem i Media, nettopp fordi det tyranske skrekkregimet i Bahrain har vært fullt støttet av "demokratiske" USA i flere tiår. At du ikke orker å se er din sak, simply, ikke klikk på linken. Andre mennesker derimot, ønsker å se sannheten avdekket. Å velge å snu seg, betyr ikke at slike hendelser ikke tar sted.

Anonym sa...

Synd den elendige kameramannen filmet feil veg. Man ser jo bare at folka ligger der. Skuffende!, de reklamerte jo med "Sterke bilder"

Rune S. sa...

Jeg er forsåvidt enig i dine meninger om at barn og unge ikke bør se slikt, men det er også helt umulig å kontrolere aldersgrensa på slike medier. Hovedgrunnen er jo også at det meste er hentet fra YouTube, får de ikke sett det på VG så finnes det alltid andre medier hvor de ligger åpne. Og her kommer mine argumenter for åpne videoer som viser virkeligheten i den verden vi lever i.
Med undertrykkelse og urettferdighet i verden så har medier som YouTube og andre blitt svært viktige for å dokumentere hva som skjer. De fleste folk i alle land har i dag mobiltelefoner med kamera og det er ekstremt viktig at de med enkle tastetrykk kan legge ut slike dokumentasjoner på undertrykkelse i samfunnet. Da kan medier som VG og andre mer viktige nyhetsstasjoner plukke opp dette og vise verden hva som foregår. På denne måten så slipper nesten alt ut selv om et land kontrolerer Internett, heldigvis finnes det samrte mennesker som får dette gjennom brannmuren.
Hvis ikke ville vi jo bare ikke visst hva som skjer i verden og slike hendelser som i Egypt ville ikke skjedd. Myndighetne ville da bare drept eller arrestert protesterende folk uten verden fikk vite det. Ergo, derfor er slikt viktig, i den store sammenhengen blir derfor disse uskyldige barn og unge som ser videoen ikke så viktig.

Admin sa...

@Anonym1: Den oppmerksomme leser ville lagt merke til at det aldri var snakk om at saken ikke skulle frem i media. Jeg mente kun at man strengt tatt ikke trenger å se bilder som er såpass "graphic" for å kunne forstå hva som foregår. Som sagt, sannheten om den nevnte flystyrten kom jo like godt fram uten et videoklipp.

@Anonym2: Om du bruker Google finner du sikkert videoer som faller mer i smak.

@Rune S: Aldersgrense er umulig å kontrollere, og nettopp derfor bør VG være sitt ansvar bevisst.

Dog riktig at man finner det andre steder på nettet om man måtte ønske det. Tviler på det finnes på Youtube, for det er vel imot deres policy, men det er flere andre lignende nettsteder der man nok finner det man er på jakt etter.

Syns du ikke en nyhet i form av tekst er like effektiv uten at man trenger video av folk som blir skutt og drept?
Føler ikke folk helt får tak i at jeg mener at informasjonsstrømmen er viktig, men at vi ikke nødvendigvis trenger å se video av det. Ville du feks sett en video av barnemisbruk, voldtekt eller lignende?

Anonym sa...

var ikke mye til "fredlig" demonstrasjon, høren så på de som en trussel og da gjør de som millitæret alltid gjør under en kald ledelse, de forsvarer seg med det de har. leg også merke til han ene som går mot kule regnet for å ta nærbilde av den ene som er skutt. dette virker mere som en ofring for å få media omslag. men man kan aldri si noe sikkert før man har opplevd det selv.

Anonym sa...

Her trodde jeg faktisk du skulle synes det var hårreisende at folk blir skutt på åpen gate, men neida. Det var visst hårreisende at norske medier ikke skjermer folk fra realiteten!

Og hvor mange barn som er for unge til å se dette vet du om som henger på VG nett og er engasjerte i hva som foregår i verden?

Idiot.

Admin sa...

Hehe det ER jo hårreisende at folk blir skutt på åpen gate, men det sier seg jo selv, eller hva? Det er jo nettopp det som er poenget?

Videre virker det som om stort sett alle som leser det jeg har skrevet bare skipper delen om at det ikke er snakk om å skjerme folk for sannheten, men nå er det jo sånn at enkelte har tyngre for det enn andre. For n-te gang: Hadde du ikke fått med deg realiteten uten en video? Enkelte må jo ha hatt det fryktelig tungt på skolen, ettersom de må se bilder og video av alt mulig får å greie å oppfatte poenget.

Bare sånn til opplysning trenger man ikke å "henge" på VG for å finne en video. Man kan faktisk google seg frem til sånt noe ved et "uhell", der VG kommer opp på søkeresultatet.

"Idiot"? Huff, nå såra du virkelig følelsene mine.

Tonje sa...

Yes!